Hulpbehoevenden onwetend over gemeentelijke thuishulp

Honderdduizenden hulpbehoevenden en hun mantelzorgers hebben geen idee welke zorg zij volgend jaar van de gemeenten kunnen verwachten. Slechts 10 procent van de ontvangers van staatszorg die wordt overgedragen aan gemeenten, weet dat wel.

Van de mensen die nu al zorg krijgen van de gemeenten weet slechts 3 procent waar ze straks aan toe is. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit een enquête van TNS Nipo in opdracht van GroenLinks.

De partij gaf opdracht tot de peiling voor de behandeling van de begroting van Volksgezondheid deze week. Het is de eerste representatieve peiling door een onafhankelijk bureau over de aanstaande zorghervorming onder zorggebruikers zelf.

Per 1 januari worden de gemeentes verantwoordelijk voor de zorg aan thuiswonende hulpbehoevenden. Samen met jeugdzorg gaat het om 780.000 gevallen. Het Rijk draagt tevens de hulp aan 200.000 zorgbehoevenden over. 580.000 personen kregen al zorg via de gemeente. Door bezuinigingen kan de zorg aan die groep veranderen.

Onder de hulpbehoevenden heerst grote onzekerheid, schrijft de krant. Tweederde van de zelfstandig wonende hulpbehoevenden voelt zich niet, of matig, geïnformeerd. Terwijl veel van hen verwachten dezelfde hulpverlener te houden, is de verwachting dat veel gemeentes komend jaar juist contracten met andere zorginstellingen aangaan. Daarmee wisselen ook de hulpverleners.

Hoewel de overheid vindt dat ‘informele mantelzorg’ een grotere rol bij de hulpverlening moet krijgen, denkt slechts een kleine groep hulpbehoevenden een beroep op familie en kennissen te kunnen doen. De meeste hulpbehoevenden ‘durven geen extra hulp uit hun omgeving te vragen’.

GroenLinks duidt de onrust die uit de peiling blijkt. Zo’n 60 procent van de ondervraagden maakt zich zorgen over de kosten van hun zorg in 2015. De angst om minder zorg leeft onder de helft van alle ondervraagden. Ook leeft bij eenderde de vrees dat ze, door wisselen van zorgverlener, hun vertrouwde hulp kwijtraken.

‘Juist de kwetsbaarste groep geeft aan het slechtst geïnformeerd te zijn over de wijzigingen’, concludeert GroenLinks. Tweede Kamerlid Linda Voortman noemt de cijfers ‘zorgwekkend’. Volgens Voortman dreigt een crisis. ‘Met nog zes weken te gaan, weten mensen niet waar ze aan toe zijn’, zegt het Kamerlid. ‘Negatieve gevoelend overheersen, mensen voelen zich machteloos.’

Bron: Ad.nl / ANP

Plaats een reactie