Kalknagels

Kalknagels

Kalknagels ontstaan over het algemeen gemakkelijk samen met voetschimmel. Een groot aantal mensen komt in aanraking met kalknagels, een lastige kwaal waar men niet gemakkelijk vanaf kan komen. Maar aller eerst, hoe komen we er eigenlijk aan?

Hoe herken ik een kalknagel?

Kalknagels komen voor bij een kwart van de Nederlandse bevolking. Het ontstaan van een kalknagels is niets meer dan een schimmelinfectie die via de huid de nagel indringt.

Dit gebeurt vaak op vochtige plekken zoals zwembaden en sauna’s waar de bacteriën die de schimmels veroorzaken leven. De nagel kleurt bij een schimmelinfectie vaak wit of gelig en de nagel wordt vaak dik en brokkelig van structuur. Kalknagels kunnen bestreden worden met middelen zoals Daktarin crème, poeder of Teatree oil. Het is meestal niet noodzakelijk een kalknagel te bestrijden met medicatie, maar is door het uiterlijk van de aandoening vaak wel gewenst.

Hoe kom ik er vanaf?

Veel mensen weten geen raad met hardnekkige kalknagels. Bij een besmetting van meerdere nagels is het goed om de arts er naar te laten kijken en te beslissen of medicatie genoodzaakt is. Naast uitwendige middelen bestaat er ook een manier op de schimmel met pillen te bestrijden die de arts u voor schrijft. Deze medicatie heeft overigens wel een groot effect op het functioneren van de lever. Voor verdere informatie over de werking en bijwerkingen van deze medicatie kunt u het beste terecht bij specialisten en artsen.

Laser behandelingen

Tegenwoordig is het ook mogelijk kalknagels te laseren. Met een nagel laser, ook wel pin point laser genoemd, worden de schimmels in de nagel gedood door opwarming, zonder dat er verdere schade aan de nagel en de omringende huid ontstaat. Deze nieuwe behandeling zou medicijnen overbodig moeten maken.