Infectie luchtwegen

Infectie luchtwegen

Een luchtweginfectie is een ontsteking van het slijmvlies wat aanwezig is in de luchtwegen. Tijdens het inademen van de lucht filtert het slijmvlies de regelmatig aanwezige ziekteverwekkers, zoals virussen en bacteriën.

Een infectie ontstaat vaak na een verkoudheid. Dit komt omdat een virus of bacterie zich nestelt in het slijmvlies van de neus, de keel of de luchtpijp. Hierdoor zwelt het slijmvlies op en produceert het snot of slijm waardoor hoestprikkels ontstaan.

Klachten
Wanneer men een infectie in de luchtwegen heeft geeft dat vaak dezelfde klachten. Men kan last hebben van hoesten, keelpijn, heesheid, een loopneus en vaak gaat een infectie in de luchtwegen gepaard met hoofdpijn en koorts.

Luchtwegen
Een luchtweg infectie is meestal erger wanneer deze plaatsvind in de lagere luchtwegen. Denk dan aan bronchitis en longontstekingen. Om deze infecties te behandelen moet je arts raadplegen. Luchtwegen infecties die zich bevinden in de neus en keel zijn meestal na één of twee weken verdwenen. Daarna kunnen de slijmvliezen echter nog wel een tijdje overgevoelig zijn.
Het gevolg hiervan is dat je weken na de infectie nog steeds kunt blijven hoesten wanneer je bijvoorbeeld in de koude buitenlucht loopt. Vaak de keel schrapen en hoesten kan het keelslijmvlies ook irriteren en weer een hoestprikkel geven. Wanneer je veel hoest kan dat er dus toe leiden dat de hoestprikkel in stand wordt gehouden.

Oplossingen
Het menselijk lichaam is over het algemeen sterk genoeg om zelf de infectie de baas te worden. Het is mogelijk om de klachten wat te verlichten door pijnstillers en hoestdranken te gebruiken. Het werkt ook als je de neus open houdt door middel van neusdruppels of neusspray. Een roker heeft over het algemeen veel langer last van een luchtweg infectie dan een normaal iemand. Om de klachten zo snel mogelijk te stoppen en niet meer te laten terugkeren kun je dus het beste stoppen met roken.

Besmetting
Een goede hygiëne helpt om besmetting bij andere mensen te voorkomen. Gebruik voor het snuiten van je neus altijd schone papieren zakdoeken en dek je neus en de mond af als je niest of hoest. Daarnaast is het erg belangrijk dat je regelmatig je handen wast.

Huisarts
Het is pas nodig om contact op te nemen met je huisarts wanneer de hoest na twee of drie weken nog steeds niet over is of als je andere klachten zoals benauwdheid krijgt. Ook veel pijn bij ademhaling en langer dan drie dagen koorts betekent een bezoekje aan de huisarts.