Afvallen zonder dieet

Behoor jij ook tot die enorme groep mensen die al van alles heeft geprobeerd, vele diëten heeft gevolgd, maar nog steeds niet het gewenste resultaat heeft behaald? Eén van de meeste oorzaken is dat het te volgen dieet gewoon moeilijk is om vol te kunnen houden. Maar misschien is het dieet voor jou ook niet geschikt. Vanwege deze veel voorkomende redenen zoeken veel mensen naar een alternatief. En die is er.

Afvallen zonder dieet is zeker mogelijk. Het duurt misschien langer dan een crashdieet, maar het is absoluut een gezonde investering in jezelf waar je op de lange termijn veel meer aan hebt.

Wat is een dieet?
Een dieet, wat is dat eigenlijk? Een dieet is volgens Wikipedia een aanpassing in het eet- en voedingspatroon, waarbij de voeding aan specifieke eisen moet voldoen ten behoeve van een individu. De term ‘dieet’ wordt door de regel gebruikt als je tijdelijk je eet- en voedingspatroon aanpast omdat je wilt afvallen. Het begrip ‘dieet’ is echter veel breder dan dit. Je kunt bijvoorbeeld ook op dieet gaan als je wilt aankomen, als je een bepaalde allergie hebt of om een bepaalde medische redenen.

Iedereen op dieet
Eigenlijk komt het er gewoon op neer dat iedereen (tijdelijk) een dieet volgt, want iedereen eet wel eens (tijdelijk) op een bepaalde manier. Wat te denken van al die mensen met een ‘lekker veel en ongezond dieet’ of een ‘zo snel mogelijk eten dieet’. Iedere dag vraag je jezelf wel eens af of je iets wel of niet zult eten. Iedere dag is je voedingspatroon dus uniek, al is het maar nets ietsje anders. Jij bepaalt waar jezelf behoefte aan hebt. Daarnaast heeft iedereen uit zijn of haar omgeving natuurlijk meegekregen wat ‘normaal’ is, maar 10 of 20 jaar geleden was dat misschien wel ‘abnormaal’.

Afvallen zonder dieet
Voor al die mensen die willen afvallen volgen hieronder een tiental tips voor het afvallen zonder dieet. Een aantal kun je direct toepassen zonder er al te veel voor hoeven te doen.

1. Eet alleen als je echt honger hebt
Soms heb je gewoon zin om te eten door verveling, als je jezelf eens wilt verwennen of gewoon omdat je zin hebt in iets lekkers. Vraag je op zulke momenten altijd af of je wel echt honger hebt. Een beetje honger gevoel betekent nog niet automatisch dat je ook echt behoefte hebt aan eten.

2. Eet langzaam
Door langzaam te eten is de kans dat je teveel eet veel minder groot. Gemiddeld duurt het namelijk tot 10 minuten voordat je maag het sein geeft dat het vol zit. Alles wat je naar binnen werkt als je maag vol zit maar nog geen sein heeft gegeven is dus teveel.

3. Zorg voor voldoende slaap
Als je slaapgebrek hebt voel je jezelf minder energiek. Je lichaam vraagt daarom om meer energie in de vorm van voeding. Je gaat dus automatisch meer eten. Zorg daarom altijd voor een goede nachtrust.

4. Eet voldoende groente en fruit
Eet geen tussendoortjes, maar neem een stuk fruit of noten. Suikers en koolhydraten zijn echte dikmakers. Neem daarom niet te veel pasta, rijst, brood of aardappelen bij je maaltijd, maar eet liever wat meer groente. Van groente wordt je niet dik, dus eet daarvan zoveel je wilt.

5. Gebruik kleinere borden
Gebruik je een groot bord, dan schep je doorgaans ook een grote portie op. Daardoor is de kans dan ook groot dat je net iets teveel opschept. Gebruik je kleinere borden, dan schep je ook kleinere porties op, dat is wetenschappelijk bewezen. Hierdoor ga je automatisch minder eten.

6. Drink water, thee of verse vruchtensap
Je lichaam heeft geen suikerhoudende dranken (frisdrank, energiedrankjes en dergelijke) of alcoholische dranken nodig. Drink deze dan ook zo weinig mogelijk. Drink liever veel water of anders thee of verse vruchtensap.

7. Gebruik vaste routines
Mensen raken snel gewend aan dingen. Gebruik daarom de gehele dag door vaste routines. Je zult dan op een gegeven moment automatisch ’s ochtends een gezond ontbijtje klaarmaken, elke dag een half uurtje bewegen en dergelijke. Een gezonde levensstijl is veel gemakkelijker vol te houden met vaste routines.

8. Voorkom dat je te vol zit
Om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen hoef je niet zo vol te zitten dat je moet gaan proppen. Al op het moment dat je voor ongeveer 80% vol zit heeft je lichaam meer dan voldoende binnen gekregen en is er nog voldoende ruimte om je voeding goed te kunnen verteren. Je zit voor 80% vol als je bijvoorbeeld zonder problemen, dus zonder te proppen, nog een toetjes op zou kunnen eten.

9. Kom tot rust
Ga bijvoorbeeld mediteren. Daarbij komt zowel je lichaam als je geest volledig tot rust. Mediteren zorgt er tevens voor dat je de keuzes in je leven veel bewuster maakt. Ook de keuzes voor wat en op welke manier je eet. Sluit daarom elke dag ten minste een minuut of 10 je ogen, probeer te luisteren naar je ademhaling, probeer je ademen voelen en laat iedere gedachte die je krijgt te laten gaan.

10. Ga bewegen
30 Minuten per dag bewegen is in principe voldoende. Ga je echter iets meer bewegen, dan zijn de resultaten echter ook veel beter. Van sporten of bewegen hoef je niet eens moe te worden en je krijgt er meer energie door, zowel direct na het sporten als tot 1 of 2 dagen erna. Door te bewegen verbrand je meer calorieën en val je dus af.

11. Bonustip – experimenteer
Een perfect dieet bestaat niet. Experimenteer met de tips hierboven en je komt er vanzelf achter wat voor jou het beste werkt. Afvallen zonder dieet is dan ook voor jou niet moeilijk meer.