Bloed in ontlasting

Elk mens moet af en toe zijn afval lozen. Dat gebeurt in de vorm van ontlasting. Soms zit er een beetje bloed in of op de ontlasting. Dat is in principe niet heel erg, maar het kan ook betekenen dat men aambeien heeft. Uw ontlasting kan in verschillende vormen, kleuren en geuren in uw wc pot liggen. Vooral de ontlasting van baby’s verschilt nog wel eens.

Baby
Een pasgeboren kind moet tussen 24 en 48 uur na de geboorte voor de eerste keer ontlasting produceren. Wanneer dat niet het geval is moet men bedacht zijn op een aangeboren zoals anusatresie, of een meconiumileus vermoeden. Alle twee moeten dringen door een arts gezien worden. De eerste ontlasting van een baby wordt meconium genoemd en deze is zwart en klevering. Tijdens de borstvoeding van het kind wordt de ontlasting van het kind zacht of zelfs waterig, lichtbruin tot geel van kleur en krijgt het een melkachtige geur.

Dit wordt ook wel borstvoedingspoep genoemd. Omdat bij een baby de spijsvertering nog niet helemaal optimaal verloopt, zie je veel onverteerde voedingsstoffen terug in de ontlasting. Wanneer een baby spinazie eet is de ontlasting groen. Heeft hij tomaten gegeten dan is de ontlasting rood. Dit is een normaal verschijnsel, geen reden om je zorgen te maken dus.

Bloed
Bloed in de ontlasting kan erop wijzen dat iemand aambeien heeft. Het kan ook een scheurtje in de anus zijn. Deze zorgt ervoor dat er tijdens de defecatie een bloedvaatje gaat lekken. Wanneer u helderrood bloed op het toiletpapier of aan de buitenkant van de ontlasting aantreft is dit niet zo erg. Er is niet veel bloed, de oorzaak is een kleine aambei. Soms lijkt het veel maar dat komt omdat bloed in het toilet mengt met water. Wanneer er strepen of klonten bloed vermengd zijn met de ontlasting is het bloed afkomstig uit het maagdarmkanaal. Er is dan de mogelijkheid van een ontsteking. Ook darmkanker geeft bloed in de ontlasting.

Aambeien
Aambeien zijn een aandoening waarbij weefsels met bloedvaten in de anus en/of het rectum opzwellen en daarbij ontstoken kunnen raken. Deze kunnen ook gaan bloeden en groter worden. Aambeien die uitstulpen buiten de anus worden uitwendige aambeien genoemd.

Behandeling
Wanneer men bloed in de ontlasting heeft of aambeien heeft lost dit zich vanzelf meestal snel op. Aambeien worden pas gevaarlijk wanneer deze langer aanhouden, ga dan eens langs een dokter.