Griep

Griep komt vaak voor in Nederland, maar veel mensen gebruiken het woord verkeerd. Veel mensen hebben het over een ‘griepje’, wanneer ze verkouden zijn. Griep en verkoudheid zijn echter twee verschillende dingen. Een griep kan toch wat hardnekkiger, en in sommige gevallen gevaarlijker, zijn. Hieronder wordt toegelicht wat de symptomen en verschijnselen van griep zijn, hoe je het kunt voorkomen en wat je moet doen als je griep hebt. Griep is namelijk nog steeds een ziekte die erg vervelend kan zijn en waar mensen lang last van kunnen blijven hebben.

Symptomen en verschijnselen van griep
Vaak zien mensen het al aankomen. Je wordt verkouden, vervolgens beginnen je spieren pijn te doen en na verloop van tijd krijg je last van koorts. Griep wordt  veroorzaakt door virussen. De symptomen van griep en verkoudheid lijken in het begin erg veel op elkaar. Je zult last hebben van een loopneus, je zult vaak moeten niezen, je hebt keelpijn en waterige ogen en je hoest veel. Dit zijn allemaal symptomen van verkoudheid of beginnende griep. Wanneer je daarentegen griep hebt, kan het allemaal wat erger worden. Bij griep krijg je behalve bovengenoemde symptomen ook last van hoge koorts (soms wel oplopend tot 39 graden of hoger), bonzende hoofdpijn, koude rillingen, spierpijn, vermoeidheid door je hele lichaam en een verminderde eetlust. Vrijwel alle klachten verdwijnen echter wel na een week. Alleen de vermoeidheid en het vele hoesten kunnen enkele weken aanblijven. Wanneer je langer last hebt van al deze verschijnselen, is het zeer verstandig een bezoek te brengen aan de huisarts. Die kan dan verder helpen.

Hoe kun je griep voorkomen?
Wanneer je de besmetting van het griepvirus wil zien te voorkomen, moet je je houden aan een aantal tips. Hou, zoals veel mensen waarschijnlijk wel al weten, je hand voor je neus en mond wanneer je moet hoesten of niezen. Was daarna zorgvuldig je handen. Raak ook zo min mogelijk met je hand je mond of neus aan wanneer er om je heen een griepvirus heerst. Via de handen wordt het virus veel sneller verspreid. Nog beter is om papieren zakdoekjes te gebruiken bij het niezen of hoesten. Gooi deze papieren zakdoekjes weg na eenmalig gebruik. Hergebruik dus geen zakdoekjes, dan kan het alsnog misgaan en dat is ook niet bijzonder hygiënisch. Daarnaast bestaat er ook nog de griepprik. De griepprik is bedoeld voor mensen die in een zogenoemd risicogroep zitten. Deze mensen kunnen namelijk een heftige longontsteking krijgen, of last krijgen van uitdroging. Wanneer je tot een risicogroep behoort, is het verstandig om elk jaar een  griepprik te halen.

Risicogroepen
Wanneer je bij de volgende groepen hoort, is het verstandig om elk jaar een griepprik te halen. Hiermee heb je een grotere kans om in goede gezondheid te blijven. Griep kan namelijk voor mensen die vallen onder de risicogroepen erg vervelend zijn. Er overlijden zelfs wel eens mensen aan griep, al komt dat steeds minder vaak voor. Je behoort tot de risicogroepen als je 60 jaar of ouder bent, als je last hebt van langdurige hart- en vaatziektes of een langdurige longziekte. Ook mensen met suikerziekte of een nierziekte vallen onder de risicogroepen. Daarnaast vallen mensen met een lage weerstand onder de risicogroepen. Je kunt een lage weerstand krijgen door een ziekte, door een medische behandeling (zoals een chemokuur bij kankerpatiënten) of door medicijnen. Er zijn dus best veel risicogroepen en het is van  groot belang je dat nauwkeurig bekijkt of jij een verhoogt risico loopt bij de griep. Als dit het geval is, is het verstandig om direct de griepprik te halen.

Wat moet ik doen als ik griep heb?
Het belangrijkste is, wanneer je last hebt van griep, dat je genoeg rust pakt. Je hoeft in principe niet de hele dag in bed te liggen, maar voorkom lichamelijke inspanning. Vaak is het ook niet mogelijk om je lichamelijk in te spannen wanneer je last hebt van griep, want je voelt je extra vermoeid en je lichaam laat het simpelweg niet toe. Rust pakken is voor sommige mensen vervelend en staat in de weg van het dagelijks leven, maar toch is het belangrijk dat het gedaan wordt. Want alleen dan kan de griep zo snel mogelijk verdwijnen uit je lichaam. Bij hoge koorts zweet je veel, en verlies je dus ook veel vocht. Hierdoor is het belangrijk dat je ook genoeg vocht binnen krijgt. Drink dus veel water. En daarnaast is het ook van  groot belang dat je je niet te koud kleedt, zodat je niet te erg afkoelt. Zeker wanneer je naar buiten gaat is het verstandig om hierop te letten. Wanneer de ergste klachten langer dan 5 dagen blijven, is het belangrijk om meteen contact op te nemen met de huisarts. Bij kleine kinderen is het sowieso verstandig om gelijk de huisarts erbij te halen. Je kunt beter voor niets naar de huisarts gaan en zekerheid hebben dan dat je niet naar de huisarts gaat en er toch wat misgaat. Er is niks mis met een bezoekje aan een huisarts. Deze kunnen je vaak goed informeren en de nodige medicatie voorschrijven zodat je weer snel de oude bent. Wanneer je in een risicogroep zit, is het belangrijk dat je vrijwel direct contact opneemt met de huisarts wanneer je denkt dat je last begint te krijgen van griep. Verwissel trouwens niet verkoudheid met griep, zoals dat vaak gebeurd. Pas wanneer je last begint te krijgen van koude rillingen, hoge koorts en vermoeidheid en een verminderde eetlust, heb je last van een echte griep. Doe er ook alles aan om te voorkomen dat je griep krijgt. Gebruik de eerder genoemde voorzorgsmaatregelen. Griep kan een erg vervelende ziekte zijn, voor iedereen, maar zeker wanneer je een klein kind bent of in een risicogroep zit. Zorg goed voor je lichaam en neem contact op met de huisarts wanneer je dit nodig acht.