Congres: Zorgtekort en verwaarlozing in de opvoeding van jeugdigen

01 dec
Locatie Pullman Cocagne - Eindhoven
Website http://www.congresburo.com/aanbod/199/zorgtekort-en-verwaarlozing-in-de-opvoeding-van-jeugdigen.html

Het congres over zorgtekort en verwaarlozing in de opvoeding van jeugdigen vindt op 1 december van dit jaar plaats in Eindhoven.

Door allerlei omstandigheden kan het zo zijn dat kinderen van hun ouder(s) niet de zorg krijgen die zij nodig hebben en waar zij recht op hebben. Het kan hen bijvoorbeeld aan persoonlijke hygiëne ontbreken, ze komen niet bij een (tand)arts wanneer dat nodig is, eten te veel, te weinig of kwalitatief slecht voedsel. Weer andere kinderen ontbreekt het in materiële zin aan niets, maar worden genegeerd of gekleineerd door hun ouders. Soms gaat zo’n zorgtekort zelfs zover dat we spreken van verwaarlozing.

Maar waar ligt dan de grens tussen “niet-optimaal opvoederschap” en een zorgtekort of verwaarlozing? Hoe maak je dit bespreekbaar met kinderen en ouders? Waarom zorgen sommige ouders eigenlijk niet goed voor hun kinderen, terwijl ze tegelijkertijd meestal wel het beste met hen voorhebben? Hoe bied of organiseer je hulp? Naar wie kun je verwijzen? Wat doe je als ouders zorg mijden of “ja zeggen en nee doen”?

Bij deze en andere vragen staan de sprekers op het landelijk, praktijkgerichte congres over zorgtekort uitvoerig stil.

Sprekers

In het ochtenddeel vinden drie plenaire bijdragen plaats:

Prof. Dr. Bernet Elzinga (Universiteit Leiden) spreekt over de relatie tussen affectieve verwaarlozing en psychische problematiek;
Drs. Ben Rensen (UMC Utrecht) levert een bijdrage over lichamelijke en medische verwaarlozing;
Drs. Indra Boedjarath (De Promotiekamer) verzorgt een bijdrage over de culturele dimensie bij zorgtekort en verwaarlozing;
In de middag is er keuze uit diverse deelsessies:

Dr. Hans van Andel (Dimence) verzorgt een deelsessie over zorgtekort en verwaarlozing als gevolg van armoede;
Drs. Jolande Schoonenberg (Veilig Thuis) gaat met de deelnemers aan de slag rondom de signalering van emotionele verwaarlozing;
Ingrid Mimpen gaat dieper in op kwalitatieve en kwantitatieve ondervoeding;
José Koster legt uit hoe je om kunt gaan met zorgtekorten binnen gezinnen met ouders met psychiatrische problematiek;
Drs. Rianne Cosijn laat zien hoe zorgtekort en (dreigende) verwaarlozing door ouders met een laag IQ opgepakt kan worden;
Wim Goossens neemt het ouderperspectief voor zijn rekening en gaat in op hoe je als professional oudergericht kunt werken met ouders die in de zorg voor hun kind tekort schieten.

Accreditatie en kortingen

Voor dit landelijke congres is accreditatie aangevraagd bij onder meer: FGzPt, NIP K&J / NVO-OG, NVvP, SKJ, Registerplein / BPSW, Kwaliteitsregister V&V, AbSG, Verpleegkundig Specialisten Register en SRVB.

Deelnemers die zich als groep van vijf of meer collega’s tegelijk aanmelden, betalen slechts voor vier van hen de deelnameprijs. De vijfde doet dus gratis mee. Ook voor ZZP-ers, studenten en nieuwsbriefontvangers van www.blikophulp.nl zijn er interessante kortingen. Wie zich snel aanmeldt, maakt bovendien gebruik van de vroegboekkorting.

Plaats een reactie